Dental implantların amacı; kaybedilen dişlerin hem fonksiyonlarının, hem de estetiklerinin hastaya geri kazandırılmasıdır.
Dental implantlar, yapay diş kökü görevi görürler. Bu sayede eksik dişlerin olduğu alanlarda komşu dişlere herhangi bir işlem yapılmadan diş eksikliğinin giderilmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca implant uygulamaları ile, eksik dişlerin olduğu alanlarda kemik miktarı korunarak besin birikimi, estetik ve doku kayıplarının engellenmesi sağlanabilmektedir.
Dental implant tedavisi hakkında sorularınız için WhatsApp Destek Hattımıza yazabilirsiniz.
İmplant tedavileri hareketli protez kullanan hastalara sabit protez yapabilme imkanı sağlayarak hastanın hem konforunu, hem de özgüvenini geri kazandırmada yardımcı olur.
Alt çenede tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda kullanılan tam protezler (damak protez) dil varlığından dolayı yeterince rahat kullanılamamaktadır. İmplantlar özellikle alt çenede bu hareketli protezlerin tutuculuğunu arttırarak hastanın hayat kalitesinin artmasını sağlamaktadır.
İmplant tedavisi gelişen teknolojiyle beraber yüksek oranda başarı oranına sahiptir. Fakat ağız hijyenini kötü olduğu, diş eti hastalıklarının ve sigara kullanımının fazla olduğu hastalarda implant uygulamalarının başarı oranı ciddi oranda düşmektedir.
Birçok dental tedavi gibi genellikle lokal anestezi ile yapılmakta olan ağrısız bir tedavi şeklidir. Başarılı implant uygulaması ardından verilen ilaçlar ve hekim tavsiyelerine uyulması ile meydana gelebilecek ağrı, şişlik ve ödem kontrol altına alınabilmekte ve hasta bu süreci rahat bir şekilde geçirmektedir.
Uygulanan implant (yapay diş kökü) ve çene kemiği arasındaki bağlantının/kaynamanın sağlanabilmesi için yaklaşık 2- 4 ay gibi bir sürenin beklenmesi gerekmektedir. Fakat kemiğin yeterli olmadığı olanlarda greft (kemik tozu) materyallerinin uygulanması durumunda bu süre daha uzamaktadır. İmplantın kemiğe kaynamasının ardından ise protez işlemlerine geçilerek süreç tamamlanmaktadır.
Dental implant tedavisi implant başına yaklaşık 10-15 dk süren, hastanın genel anesteziye ihtiyacı olmayan bir süreçtir. Aynı bölgelerde rutin diş dolgusu yapılırken uygulanan lokal anesteziler takriben aynı miktarda kullanılarak yapılan işlemlerdir. Operasyon tamamen ağrısızdır geçmektedir.
Uygun şartlar altında ve uzman hekimler tarafından yapılan bir implant için hasta ağız hijyenine gereken önemi gösterir, rutin diş kontrollerini yaptırır ise implantlar uzun yıllar boyu size hizmet edebilmektedir.
Günümüzde birçok implant markası sektörde faaliyet göstermektedir. İmplantın yüzey özellikleri, yapısal özellikleri ve üzerine yapılacak protez için sunduğu imkanlar farklılık göstermektedir.Aynı zamanda, implantın markası tedavi maliyetini de etkilemektedir. Diş hekimi hastası için en uygun olan markayı ve tedavi prosedürlerini implant muayenesi sonrasında belirleyecektir.
İmplant operasyonu, ağızdaki dokular üzerinde basit bir diş çekimi ile hemen hemen aynı etkilere sahiptir. Yanakta hafif şişlik veya renk değişiklikleri ihtimali bulunmaktadır. İlk 24 saat yapılan soğuk kompress uygulamasıyla ağız ve yüz çevresinde oluşan ödemlerde azalma görülecektir.Şiddetli ağrılar görülmez, doktorunuz tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar oluşabilecek ağrıyı kolaylıkla kontrol altına almakta yeterli olacaktır.
Dokuya yerleştirilen implantın aşırı baskıdan korunması için bir kaç gün boyunca daha yumuşak besinler ve sıvı gıdalarla beslenmeniz gerekmektedir.
Cerrahi işlemler sonrası olduğu gibi implant operasyonu sonrasında doktorunuzun önereceği süre boyunca sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Bu ve benzeri alışkanlıklar implant operasyonun yapıldığı bölgede yaraların onarılmasını geciktirebilir. Operasyon bölgesi haftanın sonunda normale dönmekte, implantın kemiğe bağlanması için ise 6-12 hafta bekleme süresi bulunmaktadır.
Özellikle ön bölge diş eksikliklerinde kemiğin uygun olduğu durumlarda aynı günde/birkaç gün içerisinde implant ve protez yapılabilmektedir. Bu tedavinin başarı ile sonuçlanabilmesi için, çene cerrahı ve protez uzmanının birlikte çalışması önemlidir.
İmmediat implant yöntemi ile hastanın 3-6 ay gibi süreler dişsiz kalmasının önlenerek hem estetik ,hem de psikolojik olarak olumsuz bir şekilde etkilenmesinin önüne geçilmiş olur.
Bize Yazın